Browser Stats

Webbrowser marktaandeel in 2020

De webbrowsermarkt is sinds de eerste dag in andere handen overgegaan. Klanten zullen altijd blijven zoeken naar die browser die de beste gebruikerservaring en een vlekkeloze service biedt, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Blijf lezen om de beste webbrowsers te vinden die het hoogste en het minste marktaandeel hebben in 2020.

Internet Explorer heeft een marktaandeel van 6,38% in 2020.
(Bron: Netto marktaandeel)

Vanaf 2004 had de Internet Explorer (IE) webbrowser van Microsoft een marktaandeel van 95% van de totale webbrowsermarkt. Volgens de huidige statistieken over het gebruik van webbrowsers is het marktaandeel van IE in 2020 een groot verschil met wat er in het begin van de jaren 2000 was.

Wat zou zo’n neerwaartse trend kunnen hebben veroorzaakt?

Enkele van de belangrijkste redenen waarom IE langzaam in de vergetelheid raakt zijn:

  • Veiligheidsproblemen,
  • Gebrek aan aanpassingsvermogen,
  • Gebrek aan ondersteuning voor moderne browsing essentials zoals extensies,
  • Het onvermogen om snel fouten te detecteren en te repareren, en
  • Moeite met het updaten van verouderde browserversies.

Google Chrome heeft in 2020 een aandeel van 63,93% in de totale markt voor webbrowsers.
(Bron: Stat Counter)

Wist u dat het gecombineerde marktaandeel van Google Chrome en Safari in 2009 minder dan 7% bedroeg?

Mozilla en IE waren toen de belangrijkste pioniers op het gebied van webbrowsergebruik, met een marktaandeel van respectievelijk 45,5% en 44,8%. Google bracht de eerste versie van Chrome uit in 2008. Sindsdien heeft het langzaam maar zeker de markt overgenomen en is het de meest favoriete webbrowser voor verschillende apparaten, landen en zelfs zoekmachines.

De Safari webbrowser heeft een marktaandeel van 18,19% van de totale webbrowsermarkt in 2020.
(Bron: Stat Counter)

Volgens de browserstatistieken voor 2020 is Safari de op één na meest geprefereerde webbrowser. Sinds de release van de eerste versie in januari 2003 heeft Safari talloze updates ondergaan met nieuwe en verbeterde functies.

Safari is ook de standaardwebbrowser van alle iOS-apparaten wereldwijd, wat de populariteit ervan tot nu toe heeft doen stijgen.

Firefox heeft in 2020 een marktaandeel van 4,38% van de totale markt voor webbrowsers op alle platforms.
(Bron: Stat Counter)

In januari 2010 had Firefox een marktaandeel van 24,23%. Eind 2011 was deze waarde licht gedaald tot 23,25%. Maar in april 2015 blijkt uit de statistieken van de populairste browsers dat het aandeel massaal begon te dalen, met een marktaandeel van ongeveer 11,7%.

Enkele van de belangrijkste redenen voor de daling van Firefox in de webbrowsermarkt zijn de langzame integratie van nieuwe functies en de langzame release van nieuwere versies. Plus, de snelle opkomst van Google Chrome heeft ook een rol gespeeld.

Er zijn momenteel meer dan 1,78 miljard websites op het internet in 2020.
(Bron: Internet Live Stats)

Uit de browserstatistieken blijkt dat dit een groot verschil is met de tien sites die sinds 1992 op het web zijn geregistreerd.

Bovendien zal er, zolang er steeds meer websites op het internet zijn, altijd vraag zijn naar webbrowsers die aan de behoeften van de klanten voldoen. Webontwikkelaars die niet in staat zijn om de eisen van de markt bij te houden, zullen blijven verouderen.

Chrome voor Android is de meest gebruikte webbrowserversie met een marktaandeel van 31,26%.
(Bron: Stat Counter)

Wist u dat er in 2020 wereldwijd meer dan 4,5 miljard actieve internetgebruikers zijn?

Meer dan 1 miljard van hen gebruiken Chrome voor Android. Chrome 81.0 volgt dit voorbeeld, met een marktaandeel van 23,72%. Safari iPhone staat op de derde plaats met een marktaandeel van 12,32%.

Webbrowser Statistieken per land

Laten we eens kijken naar enkele van de meest gebruikte webbrowsers wereldwijd. Bereid je voor op een aantal echt fascinerende webbrowsergebruiksstatistieken per land voor 2020.

Safari is de meest gebruikte mobiele webbrowser in de VS, met een marktaandeel van 55,04% van de totale markt voor mobiele webbrowsers in de VS.
(Bron: Stat Counter)

Google Chrome blijft de top webbrowser op alle platforms in de VS, met een marktaandeel van 47,56%. Het is echter niet de toonaangevende webbrowser voor mobiele gebruikers in de VS, aangezien het marktaandeel van Google Chrome 38,37% bedraagt.

De dominantie van Apple’s Safari in de VS kan worden herleid tot het feit dat het iOS goed is voor 58,54% van het totale marktaandeel van het mobiele besturingssysteem in de VS. Bovendien is Safari de standaardbrowser van alle iOS-apparaten.

Uit de statistieken van de mobiele browser in de VS blijkt dat Firefox minder dan 1% van de totale markt voor mobiele webbrowsers in de VS in handen heeft.

UC-browser heeft met 12,59% van het totaal het op één na hoogste marktaandeel voor webbrowsers in India.
(Bron: Stat Counter)

Google Chrome behoudt zijn onbetwiste dominantie met een marktaandeel van 75,23% in India. Verrassend genoeg blijkt uit de statistieken over het marktaandeel van de Indiase webbrowser dat Safari met een marktaandeel van 3,2% in het land is gedaald.