Wat zijn de trends omtrent speelgoed voor kinderen in 2024?

Veel ouders van jonge kinderen kunnen de druk voelen om hun huizen met speelgoed te vullen, vooral rond deze tijd van het jaar. Maar na onderzoek naar dit onderwerp met haar team aan de Universiteit van Toledo, leerde Metz, een professor in ergotherapie, dat minder speelgoed hebben niet alleen de ouders minder gestrest maakt. Het is ook beter voor de kinderen.

De Post sprak met experts op het gebied van kinderontwikkeling om te begrijpen hoe spel kinderen helpt creatiever en flexibeler te worden, en belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossing en samenwerking te leren. Een van de conclusies is dat minder speelgoed om zich heen hebben leidt tot diepere betrokkenheid bij elk ervan, wat creatief denken bevordert. “Waar peuters op geprogrammeerd zijn, is hun omgeving verkennen en kijken wat voor mogelijkheden er zijn,” zei Metz. In een kamer vol speelgoed willen ze met elk stuk speelgoed spelen – maar dat kan betekenen dat ze zich met geen van hen echt diepgaand bezighouden.

Een korte aandachtsspanne of te veel speelgoed? Metz, die ook patiënten zag als ergotherapeut, raakte geïnteresseerd in het bestuderen van hoe kinderen met speelgoed omgaan nadat ze van ouders hoorde dat hun peuters nooit lang met een enkel speelgoed speelden. Ze gingen snel van het ene naar het andere speelgoed, zonder ooit echt met iets te zitten.

Vanwege haar achtergrond in neurowetenschappen en kinderontwikkeling, vermoedde Metz dat misschien de omgeving de drijfveer van dit gedrag was. Om die hypothese te testen, liet Metz en een team van onderzoekers een groep peuters in hun lab spelen. Ze lieten elke peuter spelen onder twee verschillende scenario’s: in de ene boden ze vier speelgoedjes aan en in de andere zestien. In een kamer met minder speelgoed gingen de peuters zitten en gingen ze dieper in op het spel met elk speelgoed, interactie met hetzelfde item langer en op meer manieren. Ze zouden eerst op een knop drukken, en dan aan een hendel trekken. Vervolgens draaiden ze het ondersteboven of op zijn kant. Als ze met een kiepwagen speelden, zouden ze niet alleen kiepen – ze zouden stapelen, kantelen, het laten galopperen als een paard – met andere woorden, doen alsof.

Toen er meer speelgoed was, besteedden de peuters minder tijd aan elk ervan, en probeerden ze minder dingen. Dit ervaren wij bij Pallets&Co ook!

Heather Kuhaneck, een ergotherapeut en professor aan de Southern Connecticut State University die spel bestudeert, vergeleek het met de ervaring van het geven van een speelgoed als cadeau aan een jong kind, om vervolgens te ontdekken dat ze meer geïnteresseerd zijn in het inpakpapier en de doos. Dat kan zijn omdat een doos meer open is: het kan een huis zijn, of een hoed, of een helling voor een speelgoedauto. Simpeler speelgoed (en minder speelgoed) maakt ruimte voor spel van hogere kwaliteit. Kuhaneck zei dat soortgelijke principes ook gelden voor oudere kinderen.

“Voor oudere kinderen is eerlijk gezegd de beste soort spel om buiten in de natuur te zijn,” zei ze. “Kinderen verzinnen hun eigen spelletjes en plezier met de dingen die ze vinden. Het stimuleert hun creativiteit afhankelijk van wat er in de natuur beschikbaar is en toevallig in de buurt is.”

Voor Metz veranderde haar onderzoek naar peuters en speelgoed, dat ze in 2017 uitvoerde, de manier waarop ze haar eigen kinderen opvoedde – vooral rond de feestdagen. Zij en haar gezin gingen zich meer richten op ervaringen, zoals een wedstrijd in het bouwen van een peperkoekhuisje of een wandeling, in plaats van “een heleboel spullen die later kasten en kastjes en laden vullen.” Hoe het aantal speelgoed te verminderen Metz en Kuhaneck erkennen allebei dat dit niet eenvoudig is. “Ik zou niet willen dat dit geïnterpreteerd wordt alsof kinderen maar vier speelgoedjes mogen hebben,” zei Metz. Maar vanuit zowel een duurzaamheidsperspectief als een perspectief op kinderontwikkeling zijn er concrete dingen die je kunt doen om te verminderen.

Conclusie

Concluderend toont het onderzoek aan dat minder speelgoed kan leiden tot een diepere betrokkenheid bij het spelen, wat de creativiteit en de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossing en samenwerking bij kinderen bevordert. Het kiezen van het juiste speelgoed, dat de fantasie prikkelt en duurzaam speelplezier biedt, is essentieel voor de ontwikkeling van het kind. Voor ouders die op zoek zijn naar kwalitatief speelgoed dat deze waardevolle speelervaringen ondersteunt, is Pallets&Co de ideale bestemming. Bezoek www.palletsco.nl voor een uitgebreid assortiment aan speelgoed dat kinderen inspireert om op een creatieve en zinvolle manier te spelen. Kies bewust voor speelgoed van Pallets&Co en draag bij aan de ontwikkeling van uw kind, terwijl u tegelijkertijd kiest voor duurzaamheid en kwaliteit.